Вагинална дисбиоза2019-03-04T19:10:26+00:00

Вагинална дисбиоза

Вагиналната микрофлора е сложна и динамична екосистема, състоянието на която зависи от много външни и вътрешни фактори, включително възраст, сексуално поведение, хормонален статус, стрес и умора, употребна на различни медикаментозни средства. Съставът и характерът на вагиналната биоценоза оказват голямо влияние върху женското здраве и репродуктивни функции.

Всяка година

1 на всеки 3 жени

развива вагинална дисбиоза

Вагиналната микрофлора е представена от различни видове микроорганизми, като при здрави жени преобладават представителте на род Lactobacillus (до 98%). В малки количества присъстват и други аеробни и анаеробни условно-патогенни микрооргаизми като Streptococcus spp., Staphyloccocus spp., Prevotella, Dialister, Atopobium vaginae, Gardnerella vaginalis, Megasphaera, Mobiluncus, Candida spp., M.hominis, U. Urealyticum и др. Лактобацилите са отговорни за поддържането на нормално ниско pH (3.8 – 4.5) в женския урогенитален тракт. Едновременно с това, те продуцират вещества, които потискат растежа на останалите групи микроорганизми и възпрепятстват развитието на различни видове инфекции.

Вагиналната дисбиоза е нарушение в естествения баланс на вагиналната микрофлора, изразяваща се се в намаляване на броя на лактобацилите за сметка на увеличен растеж и развитиена на различни групи аеробни и анаеробни микроорганизми.

Промени в нормалната женска микробиота увеличават шансовете за развитие на полово-предавани инфекции и водят до негативни последици за женското здраве и репродуктивните функции:

  • преждевременно раждане
  • Раждане на дете с ниско за гестационната си възраст тегло
  • Спонтанен аборт
  • Възпаление на матката и маточните тръби
  • Неонатална инфекция
  • Тазово-възпалителна болест
  • Следродилен ендометрит
  • Повишен риск за развитие на други инфекции – HIV, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Herpes Simplex 1 и 2, Trichomonas vaginalis

Вагиналната дисбиоза е клиничен синдром с полимикробна етиология, резултат от сложните взаимоотношения и динамика между микроорганизмите, част от естествената вагинална микрофлора. Комплексната оценка на микробната композиция в женския репродуктивен тракт е от най-голямо голямо значение за установяване на етиологията на възпалителния процес и изборът на подходящо лечение.