За нея2019-03-17T20:08:36+00:00

За нея

Вагиналната дисбиоза е най-широко разпрастранената инфекция при жени на възраст от 15-44г. Състоянието придобива все по-голямо медицинско и социално значение – от една страна е причина за неудобство и дискомфорт, от друга – често е отговорно за успоредно протичаща друга инфекция и може да има сериозни последици върху женското здраве. 75% от жените поне веднъж се сблъскват със симптомите на вагинална дисбиоза.

Кои са най-често наблюдаваните симптоми на вагинална дисбиоза?

 • Наличие на хомогенен секрет със сиво-бял цвят
 • Неприятна миризма на секрета
 • Сърбеж или парене в или около влагалището
 • Сърбеж или парене в или около влагалището

Нямам тези симптоми, необходимо ли е да се изследвам?

В голям процент от случаите, няма ясно изявени симптоми на вагинална дисбиоза, затова и състоянието често остава незабелязано. Профилактичните изследвания са препоръчителни за ранното диагностициране и вземане на адекватни мерки на лечение, особено при бременни жени, при планиране на бременност, както и преди предстоящи хирургични манипулации на урогениталния тракт.

Вагинална дисбиоза и бременност

Вагиналната дисбиоза по време на бременност е особено опасно състояние, тъй като може да доведе до сериозни усложнения, включително спонтанен аборт, преждевременно ражадне, повишен риск за придобиване на полово-предавани инфекции, възпаления на малкия таз и фалопиевите тръби, възпаление на околоплодните обвивки.
Неправилно диагностицирана и лекувана, вагиналната дисбиоза по време на бременността, може да рефлектира и върху здравето на бебето в първите дни след раждането му. Ето защо правилната диагностика в хода на бременността е изключително важна.

Как да се изследвам?

Всичко, което трябва да направите е да се свържете с Вашия гинеколог и да попитате за Фемофлор! Вашият лекуващ лекар ще Ви информира как най-добре да се подготвите за изследването и ще избере подходящ панел за изследване за Вас – Femoflor ® 16 или Femoflor ® Screen. Процесът на вземане на пробата е бърз и безболезнен. Свържете се с нас, за да получите повече информация за изследването и къде може да го направите.

Защо да изберем Фемофлор?

Фемофлор е бърз, безболезнен и съвременен молекулярно-диагностичен тест за комплексен анализ и оценка на микрофлората в женския урогенитален тракт, диагностика на дисбиозни състояния и отриване на полово-предавани инфекции. Анализът има голяма информативна стойност и подпомага правилното диагностициране и лечение от Вашия лекуващ лекар, както и прослядяване на Вашето състояние в хода на лечението.

Кога е препоръчително да се изследвате с Femoflor ®?

 • Осигурете си спокойствие по време на вашата бременност – Фемофлор може да бъде успешно прилаган при планиране на бременност, преди ин-витро процедура, както и на всеки етап от Вашата бременост
 • Преди инвазивни гинекологични процедури с повишен риск от инфекциозни усложнения – аборт, поставяне на вътрематочна спирала и др.
 • При лечение с антибиотици, хормони и други медикаменти за проследяване на състоянието на микрофлората
 • В случаи на често рецидивиращи вагинални инфекции
 • При често повтарящи се спонтанни аборти
 • Изследване на инфертилитет с неизяснена етиология
 • Профилактика и анализ на състоянието на микрофлората при здрави жени